Zápisník tvůrčího psaníTvůrčímu psaní se soustavně věnuji už přes deset let. Kořeny všeho sahají samozřejmě ještě mnohem dál. K učení jsem se dostal ihned po škole. Hned jak jsem absolvoval Konzervatoř a VOŠ Jaroslava Ježka v Praze, mi bylo jasné, že je to pouze začátek cesty.

 

Profesionální čtenář

Když jsem během posledního roku a půl zkoumal kořeny tvůrčího psaní u nás, byl to pan profesor Marek Stašek, který mě upozornil, že poctivé psaní začíná u správného čtení. A tak jsem vlastně nevědomky přijal svůj úděl profesionálního čtenáře, který teď vědomě a cíleně rozvíjím dál. V textařině jsem se mnoho naučil od Jiřího „Šlupky“ Svěráka, bluesmana s lyrickým cítěním. Většího pedanta byste těžko hledali, což je dobře – písňový text je hodně je o přesnosti, o tom, jak vědět, co si lze dovolit a kdy se dá nemilosrdnému přízvuku češtiny vyhnout.

Tvorba písňového textu

Literární akademie

Moje další kroky vedly logicky na pražskou Literární akademii. Zde jsem prožil dva neuvěřitelné roky pod vedením zkušených literátů i teoretiků. Setkal jsem se s více či méně známými spisovateli, všichni z nich mi však bez rozdílu předali mnohé ze své praxe i z teorie psaní. O finančních potížích, které zapříčinily konec téhle ojedinělé školy, jsme jako studenti vůbec netušili. Poslední půlrok byl neuvěřitelnou jízdou, která vyvrcholila v můj přestup na obor Historicko-literární studia. Profesoři učili i zkoušeli zadarmo, ve vzduchu byla energie, kterou nelze popsat, kterou jde pouze zažít na vlastní kůži.

Kurzy tvůrčího psaní

Literární kultura

O Fakultě filozofické Univerzity Pardubice jsem předtím prakticky nic nevěděl, takže mě překvapilo, že výukou tvůrčího psaní se zabývají i státní univerzity. A právě obor Historicko-literární studia mi otevřel další dveře do studia literatury. Během dalších dvou let na univerzitě jsem se dopracoval ke studiu psaní jak z praktické tak teoretické roviny věci. A výuka tvůrčího psaní v české literární kultuře se stala tématem mé bakalářské práce.

Redakce a korektury

České dějiny tvůrčího psaní

V úvodu všeho stála otázka, jak se vlastně tvůrčí psaní u nás vyučuje, jaký je stav celého oboru a proč tomu tak je. Doufal jsem, že odpovědi najdu v počátcích výuky u nás. V přístupech, které se sem dostaly ze zahraničí, nebo je vymýšleli naši lektoři. Dostal jsem se ke čtyřem zajímavým školám – brněnské, pražské, hradecké a právě pardubické škole. Skvělá zkušenost a přínos pro mé vlastní kurzy tvůrčího psaní. Ten, kdo chce být profesionální čtenář, by měl zkoušet psát.


Máte zájem o individuální konzultace nebo skupinový kurz?

NAPIŠTE MI!

Tvůrčí psaní není jenom o psaní

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *