Zápisník tvůrčího psaní„Dneska nejsem ve své kůži. Jsem nějaký nesvůj…“ Občas se s podobnými frázemi setkáme každý, ale jen málokdy se nám daří takové stavy konstruktivně řešit. Tvůrčí psaní není žádnou terapií, ale v některých ohledech má nástroje vedoucí k sebepoznání. Co takhle začít psát?

Zajímá vás tvůrčí psaní? Je dost možné, že tuhle praktiku dobře znáte, přesto vám chci dnes představit nezbytný a silný nástroj tvůrčího psaní – psaní deníku. Může vás dovést k  sebepoznání i k radosti z tvorby. Pravidelnost má svá úskalí, někomu vyhovuje, někoho může postavit před problém autorského bloku.

Kurzy tvůrčího psaní

Podpůrná technika tvůrčího psaní

Mnoho literátů i lektorů tvůrčího psaní pracuje osobně s pravidelným psaním. Ať už se jedná o automatické psaní či psaní na čas, různé kreativní techniky pro sběr nápadů, nebo právě forma jednotlivých denních záznamů. Nemusí to být za každou cenu psaní umělecké. A někdy by dokonce ani být nemělo. Před každou prací na literárním textu máme možnost věnovat chvíli na jakési rozcvičce.

Ideál neexistuje

Z vlastní zkušenosti vím, že pravidelnost může někdy svazovat. Tuhle techniku mám vyzkoušenou a ne vždy na mě funguje.  Ať už proto, že si někdy nedokážu najít čas a prostor, nebo proto, že zapisuji zlomek textu, který mě momentálně přepadl ze zálohy. Pokud si deník pěstujete úspěšně, může být opravdu silným nástrojem i pro samotný autorský růst. Tato metoda zkrátka ale není pro každého. V momentě, kdy vás jakákoli povinnost dusí, je nesmysl se do psaní nutit.

Prostě to zkuste

To, myslím, platí obecně. Tvůrčí psaní by mělo být tvořivé a uvolněné, jinak je to spíš upocený boj na krev. Kdo prozatím nezkusil, není nic jednoduššího, než se pustit do pravidelného zapisování. Najděte si během dne vhodnou chvíli a místo, kdy a kde vás nikdo a nic neruší. Může to být ihned po probuzení, nebo se vám může osvědčit chvíle před usnutím. Je to ryze individuální.

Nástroj k nahlédnutí dovnitř

Jako každý text, který napíšeme, je i deník vhodné pročítat s odstupem. Den či týden může stačit, ale každý z nás to máme jinak. Pravidelné psaní může pomoci k budování vlastního návyku tvorby. Je to sice klišé, ale opakování dělá mistra. Takže vyzkoušejte a uvidíte. Nejspíš se o sobě mnohé dozvíte. A možná právě i to, že vám nedělá dobře pravidelné zapisování záznamů do deníku.Tvůrčí psaní


 

Chcete vědět o psaní jako nástroji k sebepoznání víc?

NAPIŠTE MI!

Psaní vás může navrátit zpátky k sobě

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *